DE HELE GESCHIEDENIS 1983-2010

Het vroegste begin.
De gitaarrock band Bootlegs begon in augustus 1983, in een kernbezetting die tijdelijk wijzigde, en later ook uitbreidde. Het begon met vier man, namelijk Cas de Vries op bas, René Barthen op drums, Rian van den Bosch op gitaar, en Arjan Paauw als leadzanger en later ook toetsenist. In het begin werden voornamelijk nummers van Stones en Beatles gespeeld, maar in 1986 begon de band met het schrijven van eigen nummers. Deze kwamen op een demo terecht, maar verwaterden door de tijd. De covers, met name van artiesten als The Cure, Simple Minds, U2 en R.E.M. werden weer belangrijk.

Gezinsuitbreiding.
In maart 1990 werd de band uitgebreid met een toetsenist in de persoon van Jos Gordijn, waarna het repertoire meer de dansbare (funky) kant op ging; nummers van bijvoorbeeld Seal, Temptations en Living Colour werd niet voor teruggedeinsd. In deze jaren bouwden de Bootlegs dankzij het gevarieerde repertoire en de natuurgetrouwe covers een goede live reputatie op, met name in de regio, door een fors aantal succesvolle optredens. Zo speelde de band meerdere malen als headliner op 'Peukpop', vaak in de Leidse binnenstad tijdens de 3 oktober feesten, en in het voorprogramma van The Pilgrims.

De puberteit.
Toen in de loop van 1993 na interne problemen eerst drummer René en later gitarist Rian de band verlieten werd net het tienjarig bestaan niet gehaald, en gingen de overige leden verder als 'Humanoid', met op drums eerst Andries Baalbergen en later Mark van Hameren, en op gitaar Martin de Vries, afkomstig uit 'Enjoy the Silence'. Ook zanger Arjan pakte de gitaar erbij om met stevige akkoorden wat geweld toe te voegen. Humanoid zette de cover-traditie voort, zij het met een geheel nieuw repertoire, waar meer heavy gitaar in doorklonk: nummers van o.a. Pearl Jam, Black Crowes en Live verschenen op de setlist.

Bijna volwassen.
Eind 1996 echter raakten alle (ex-) leden van Bootlegs weer 'on speaking terms', en werd het plan opgevat om nog eenmaal samen te komen in de complete bezetting, en een 'best of' van het repertoire van ruim tien jaar te brengen. De bedoeling was hier een eenmalige reünie van te maken voor iedereen die door de jaren heen een vaste 'fan' van The Bootlegs was of die in directe of indirecte vorm een bijdrage leverde aan het succes van deze band. Tijdens het repeteren kwamen echter de verzoeken om meer optredens, en na het bedoelde 'laatste' 75e optreden volgde al snel het 76e. Enthousiast geraakt door het succes van deze optredens besloten de vaste leden van Humanoid en Bootlegs te integreren in eén Bootlegs, waarbij helaas drummer Mark het veld moest ruimen voor oude getrouwe René, en werd ook het repertoire onder handen genomen: Deels oude Bootlegs-klassiekers en deels Humanoid-favorieten. Naast het spelen van deze covers, een prima middel om lekker op te treden, begonnen de Bootlegs toch ook weer met het creëren van een eigen repertoire, wat slecht te combineren bleek. Er moest een keuze worden gemaakt, en die viel uit in het voordeel van de eigen nummers.

Nieuwe baby's.
De leden van Bootlegs besloten dus eind 1997 zich alleen nog op de eigen muziek te richten. Nadat drummer René vertrokken was vanwege drukke bezigheden in andere bands, kwam Edwin Ras (net als Martin ook ex-Enjoy the Silence) de beats verzorgen bij Bootlegs. De tapes met een jarenlange oogst van opgenomen ideetjes voor eigen werk werden uit de kast gehaald en weer eens beluisterd. Drummer Edwin, bassist Cas, gitaristen Rian en Martin, toetsenist Jos en zanger Arjan sloten zich hiermee in de oefenruimte op en er begon iets te broeien. Alle nummers zijn tot nog toe ontstaan uit jamsessies in de oefenruimte, en zullen ongetwijfeld invloeden van eerder genoemde toppers in zich dragen, hoewel de bandleden zich in veel meer genres interesseren. Na het eerste idee met alleen gebrabbelde woordjes wijdt zanger Arjan zich aan het schrijven van een echte tekst in het engels, en hiermee ontstaat de structuur van het nummer. Vervolgens buigt de hele band zich weer over het nummer en vormt zich het uiteindelijke arrangement.

Volwassen?
Begin 1998 werd de vaste oefenruimte uitgebreid tot semi-professionele demo studio en sindsdien worden de nummers stuk voor stuk opgenomen, met de huidige lijst als resultaat. In november 1999 besloot toet-senist Jos Gordijn de band te verlaten als gevolg van andere bezigheden, waarna Bootlegs besloten voorlo-pig zonder toetsenist(e) verder te gaan. In juni 2000 besloot drummer Edwin de band te verlaten vanwege een nieuwe werkkring, waarna oude bekende Mark van Hameren aantrad als nieuwe drummer. Het reper-toire omvatte op dit moment ongeveer tien nummers; volgens de Bootlegs ruim voldoende om op te treden, en dat gebeurde dan ook sinds Juni 2001 weer enkele keren.

In de zomer van 2002 werden Bootlegs versterkt met een toetsenist in de persoon van Corleen Haasnoot, die eind 2004 alweer moest stoppen met bandjes. Meteen werd oudgediende Jos bereid gevonden zijn oude plekje weer in te nemen. In deze oude nieuwe bezetting werd een aantal keren opgetreden, waaronder ook met een reunie-repertoire van nummers uit de oude doos. In januari 2007 besloot bassist Cas - bassist van het eerste uur - om de band te verlaten, waarna de band vrij snel weer was voorzien van een nieuwe bassist, namelijk Paul Batelaan.

In april 2009 kwam onze slaggitarist Rian, bandlid van het eerste uur, met een vervelende mededeling: hij zou de band gaan verlaten. Na jaren en jaren (ook weleens een periode zonder) is dat een heftig besluit, maar het stond vast. Artsen adviseerden hem dat een band geen goed aan zijn gehoor zou doen, dus hakte hij de knoop door. Bootlegs besloten verder te gaan met vijf man, en dus geen nieuwe gitarist te gaan zoeken. Wel moesten zij ruim drie maanden later op zoek naar een nieuwe bassist, omdat Paul voor zijn studie naar het buitenland vertrok. Na een periode van een aantal weken, waarbij drie bassisten de revue passeerden, werd gekozen voor Ron de Bruin (ex-Ugly Walter) als vervanger.

Toen net Ron erbij was, besloot Jos de band te verlaten, om min of meer dezelfde reden als Rian eerder; gehoorproblemen. De band heeft nog een behoorlijke tijd gezocht naar een andere toetsenist, en ook nog naar een tweede gitarist zodat Martin (ook) toetsen kon gaan doen, maar dit in eerste instantie zonder succes. Dus gingen we verder met z'n vieren, met de extra taak van toetsenist voor Arjan, maar begin 2011 kwam gitarist Volker erbij, waarmee Bootlegs weer met z'n vijven waren. Aan het eind van datzelfde jaar besloot drummer Mark de trommels aan de wilgen te hangen, en kwam er bij gebrek aan een vervanger eigenlijk een natuurlijk einde aan de electrische bezetting van Bootlegs.

Het oude Humanoid logo